-
-
Η διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί συλλογική προπτωχευτική διαδικασία, που αποσκοπεί στη διατήρηση, αξιοποίηση, αναδιάρθρωση και ανόρθωση της επιχείρησης με την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης.
-
ΑΙΤΗΣΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ:
– Αίτηση Εξυγίανσης μπορεί να υποβάλλει κάθε πρόσωπο το οποίο ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, έχει το κέντρο των κυρίων συμφερόντων του στην Ελλάδα και βρίσκεται σε παρούσα ή επαπειλούμενη αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεών του κατά τρόπο γενικό αλλά όχι μόνιμο.
– Αίτηση Εξυγίανσης δύναται να υποβληθεί και στην περίπτωση που δεν πληρείται το στοιχείο της παρούσας ή επαπειλούμενης αδυναμίας εκπλήρωσης, των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων αλλά υφίσταται η πιθανότητα αφερεγγυότητας του οφειλέτη, η οποία δύναται να αρθεί μέσω της διαδικασίας Εξυγίανσης.
ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ:
Για την επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης με την συναίνεση του οφειλέτη απαιτείται συναίνεση του οφειλέτη και πιστωτών του που εκπροσωπούν αφενός περισσότερο από το πενήντα τοις εκατό (50%) των απαιτήσεων που έχουν ειδικό προνόμιο και αφετέρου περισσότερο από το πενήντα τοις εκατό (50%) των υπόλοιπών απαιτήσεων. Προβλέπεται και η δυνατότητα Επικύρωσης Συμφωνίας Εξυγίανσης αν η Συμφωνία έχει εγκριθεί από πιστωτές που εκπροσωπούν περισσότερο από το εξήντα τοις εκατό (60%) του συνόλου των απαιτήσεων κατά του οφειλέτη και περισσότερο από πενήντα τοις εκατό (50%) των απαιτήσεων με ειδικό προνόμιο.
Επικύρωση συμφωνίας, δύναται να συναφθεί και χωρίς τη σύμπραξη του οφειλέτη μόνον από πιστωτές, που συγκεντρώνουν το παραπάνω ποσοστό, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Αν ο οφειλέτης βρίσκεται σε παύση πληρωμών, κατά τον χρόνο σύναψης της συμφωνίας εξυγίανσης.
- Σε κεφαλαιουχικές εταιρείες, εφόσον το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων του οφειλέτη καταστεί κατώτερο του ενός δεκάτου (1/10) του μετοχικού κεφαλαίου και δεν έχει αποκατασταθεί τουλάχιστον στο ποσοστό αυτό εντός της διαχειριστικής χρήσης που ακολουθεί την ημερομηνία αναφοράς του ετήσιου ισολογισμού στον οποίο διαπιστώνεται ότι συνέτρεξε η περίπτωση αυτή.
- Αν ο οφειλέτης δεν έχει υποβάλει οικονομικές καταστάσεις δυο (2) τουλάχιστον διαδοχικών διαχειριστικών χρήσεων προς καταχώρηση.
- Σε εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, αν το σύνολο των ίδιων κεφαλαίων της εταιρείας καταστεί κατώτερο από το ένα δεύτερο (1/2) του εταιρικού κεφαλαίου, δηλαδή συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της παρ. 2 του άρθρου 45 του ν. 3190/1955.
Απαιτείται για την υποβολή Αιτήσεως Εξυγίανσης Κατάσταση του συνόλου των πιστωτών, με ημερομηνία όχι προγενέστερη των τριών (3) ημερολογιακών μηνών από την ημερομηνία υποβολής της συμφωνίας στο δικαστήριο.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ:
– ταυτότητα του οφειλέτη
– στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού του οφειλέτη όχι πέραν του τριμήνου
– περιγραφή αιτίων και έκτασης των δυσχερειών του οφειλέτη
– αναφορά στα θιγόμενα μέρη
– ομαδοποίηση πιστωτών ανά κατηγορίες κατά το άρθρο 34
– αναφορά στα μη θιγόμενα μέρη
– ορισμός του τυχόν προτεινόμενου προς διορισμό ειδικού εντολοδόχου
– όροι του σχεδίου εξυγίανσης, (προτεινόμενη ρύθμιση, διάρκεια των προτεινομένων μέτρων εξυγίανσης, χρηματοδότηση, προοπτικές εξασφάλισης της βιωσιμότητας της επιχείρησης)ΣΥΝΥΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ:
– Συμφωνία Εξυγίανσης
– Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις Οφειλέτη, για την τελευταία εταιρική χρήση, ή τελευταία διαθέσιμη. (Δημοσιευμένες και Εγκεκριμένες από την Γ.Σ. όπου απαιτείται)
– Κατάσταση Πιστωτών
– Έκθεση εμπειρογνώμονα
– Βεβαίωση χρεών προς το Δημόσιο
– Βεβαίωσης οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής ΑσφάλισηςΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ:
Από την κατάθεση της συμφωνίας Εξυγίανσης προς επικύρωση και μέχρι την έκδοση απόφασης από το Δικαστήριο:
– Αναστέλλονται αυτόματα τα μέτρα, εκκρεμή ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη για χρονικό διάστημα 4 μηνών.
– Υφίσταται η δυνατότητα ανάκλησης ή μεταρρύθμισης ή παράτασης του χρονικού διαστήματος της αναστολής κατόπιν αιτήσεως.
– Υφίσταται η δυνατότητα υποβολής αίτησης προληπτικών μέτρων και πριν την κατάθεση Αίτησης Εξυγίανσης
– Αναστέλλεται η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου κατά του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένης της συντηρητικής κατάσχεσης και της εγγραφής προσημείωσης υποθήκης
– Απαγορεύεται η διάθεση των ακινήτων και του εξοπλισμού της επιχείρησης του οφειλέτη, πλην των προβλεπόμενων στο άρθρο 50 του Ν. 4738/2020 περιπτώσεων.